Wat is het?
Een lightboard is een relatief nieuwe gadget die je kan gebruiken om filmpjes mee op te nemen. Een lightboard is een glazen bord waar je achter gaat staan, hierdoor kun je op het bord voor je tekenen en aan de hand hiervan uitleg geven. Wat je schrijft verschijnt dan als het ware zwevend voor je in de lucht.
Wat kan ik ermee?
Met het lightboard kun je filmpjes maken die je op verschillende manieren in de les kan inzetten. Je maakt korte filmpjes, ook wel kennisclips genoemd. Het lightboard staat voor je zodat je op het bord kan schrijven, de kijker dit kan lezen en je aan de hand hiervan kan vertellen. Je kunt de filmpjes inzetten in je les, maar ook bijvoorbeeld gebruiken bij flipping the classroom. Hierbij worden de filmpjes gebruikt als kennisbron die de studenten thuis bekijken (leraar24, 2017)
Hoe moet ik het gebruiken?
Om een filmpje met een lightboard te kunnen maken heb je een speciale installatie nodig met een lightboard (glazen whiteboard), videocamera en een programma waarmee je het filmpje kan bewerken. Op Windesheim is een ruimte waarin dit allemaal aanwezig is.
Als je een filmpje gaat opnemen is het verstandig om van te voren een draaiboek te schrijven zodat je weet waar je het over gaat hebben. Nadat je het filmpje hebt opgenomen moet je het alleen nog bewerken, hierbij is het belangrijk dat je het filmpje in spiegelbeeld zet zodat het leesbaar is voor de kijker.
Wat kunnen de leerlingen ermee?
Bij deze ICT-toepassing gaan de leerlingen niet zelf actief met de toepassing aan de slag maar doet het dienst als informatiebron. Voordeel aan deze manier van kennisoverdracht is dat je de stof beeldend kan maken voor de leerlingen.
Voor een voorbeelduitwerking van dit leermateriaal in de praktijk, hebben wij een lesplan voorbeeld. Voor een voorbeeld van een koppeling tussen lightboard en een opdracht, kunt u terecht bij voorbeeldopdracht.
Bron vermelding:
Leraar24. (7 augustus 2017). Flipping the classroom. Geraadpleegd van https://www.leraar24.nl/flipping-the-classroom/